India “Plantation A”
Verschillende kleinere boeren
Plantation A
Score: 81
Taste: Pure chocolade, noten en kruiden
Volle, ronde koffie met zowel zoete als kruidige tonen
Proces: Washed
Hoogte: 1000-1200 m.a.s.l (hoogte boven zeeniveau)
Voor de mensen
Voor de bevolking van India heeft koffieteelt voor een lange tijd bijgedragen aan de economische ontwikkeling van het land. De naam Mysore was vroeger een bekende naam voor de Arabica bonen uit India, maar heeft tijdens de wereldoorlog zijn naam verloren door de verwatering van handelscontacten.
Na deze economische terugval is de regering gaan liberaliseren. Het idee was om ervoor te zorgen dat koffieproducenten zo meer winst zouden gaan draaien om deze terugval weer te herstellen. Koffiekwaliteit maakt in het heden grote stappen tot de hoge kwaliteit die die markt van specialty coffee verwacht. Ook is de vooruitgang van de economie te zien aan de middenklasse van het land. Deze is sinds 2010 vanaf 48 miljoen gaan groeien. Deze klasse zou naar verwachting in 2025 rond de 550 miljoen zitten. Zo heeft de invloed van koffie en specerij productie een grote invloed gehad op de bevolking en de economie.
Voor de natuur
De toevoeging die ze in India leveren aan de natuur, komt voornamelijk vanuit de intercropping waar de boeren zich mee bezig houden. Zoals eerder besproken verbouwen boeren ook veel thee en specerijen (zoals vanille of peper). Zo zorgen ze voor meer inkomsten door efficiënt te kunnen verbouwen. De voordelen van deze methode zijn dat ze minder ruimte en minder water nodig hebben. Daarnaast geven de verschillende specerijen ook extra smaak aan de koffiebonen waardoor ze andere smaken bevatten.
Afkomst
De reden voor het verbouwen van de Robusta neemt ons mee naar de tijd rond 1700. In dit tijdperk was India het rijkste land ter wereld, met dank aan de enorme productie en handel waar het land rijk aan was. De koffiebonen zijn vanuit het Midden-Oosten naar India gekomen. De Nederlanders, die op dat moment aanwezig waren vanwege de handel, hebben dit door het land heen verspreid. Rond 1840 volgde de Britse kolonisatie en werden er veel plantages opgezet om deze koffiebonen over de wereld te kunnen verhandelen. Binnen 20 jaar brak er koffiebladroest uit die zich over het land verspreidde. Vanaf dit moment werd er in India voornamelijk nog maar Robusta geplant. Onze India bonen daarentegen komen vanuit de kleine hoeveelheid Arabica die daar nog wordt verbouwd.
Tegenwoordig wordt ongeveer 30% van de koffieproductie intern geconsumeerd. De overige 70% is exportklaar gemaakt.
Indeling
Indiase koffiesoorten worden ingedeeld volgens een bepaald en nogal complex systeem van indeling, met onderverdelingen per regio. India produceert gewassen en ongewassen (natuurlijke) Arabica- en Robusta-koffiesoorten. De conventionele kwaliteiten zijn gebaseerd op de schermgrootte en het aantal defecten: A, AB, B, C en PB zijn de commerciële kwaliteiten. India heeft ook een classificatie voor de undergrades met bruine en zwarte bonen, die uit de reguliere kwaliteiten worden verwijderd door elektronische en handmatige kleursortering, voor bonen kleiner dan klasse C en gebroken bonen, en voor bulk, dat bestaat uit niet-gesorteerde en ongesorteerde koffiebonen.
Naast het visuele aspect en de schermgrootte, worden koffies ook geïdentificeerd op basis van hun regio van herkomst. Enkele van de beroemdste regio’s in India zijn Mysore, Malabar, Wayanad, enzovoort.
De volgende stap in het classificatiesysteem is het proces. Droog verwerkte of natuurlijk gedroogde koffiesoorten worden “kersen” genoemd. Nat verwerkte of gewassen arabica-koffie wordt “Plantation A” genoemd en nat verwerkte Robusta “Parchment Robusta”.
Speciale koffiesoorten zijn de Fully washed Arabica Mysore Nuggets Extra Bold (of Elephant Bean), de A-grade gewassen Robusta Kaapi Royale en Monsooned-koffiesoorten. AA- en A-soorten kersen Arabica en Robusta worden gebruikt voor koffie met moesson.
Koop nu deze mooie kwaliteitskoffiebonen uit India:
https://www.localskoffie.nl/shop/india-plantationa/