Guatemala “Huehuetenango”

Verschillende kleinere boeren
Score: 83-84
Taste: karamel-rozen-zoet-fruitig
Complexe, biologische koffie met milde aciditeit
Proces: Washed
Hoogte: 1400-2000 m.a.s.l (hoogte boven zeeniveau)
Guatemala
Ze behoren tot de nummer 8 op de lijst van grootste koffieproducenten van de wereld. Met een hoeveelheid van 240.000 ton koffiebonen per jaar behoort dit product tot het belangrijkste export product wat de economie van het land heeft opgebouwd. Het verbouwen van koffie is al eeuwen lang een bekend fenomeen voor de mam-bevolking in de stad Huehuetenango.
In deze stad woont 75% van de inheemse Maya bevolking van het land, ookwel de mam-bevolking genoemt. Vanaf 1770 kwam koffie naar Guatemala en heeft de bevolking het verbouwen en consumeren van koffie al snel opgenomen in hun cultuur.
De Mensen
Voor de bevolking is koffie, naast een deel van hun cultuur, ook altijd van belang geweest als handelsmiddel. Toch staat het drijven van handel met naastgelegen landen niet in verhouding tot de lasten die boeren ondervinden om de wereldwijde koffiemarkt te moeten betreden. De concurrentie is enorm en dat geeft kleinere boeren weinig kansen om zich te kunnen ontplooien. Guatemala heeft verschillende coöperaties die boeren helpen verenigen en steunen, door middel van trainingen en financieringen, om ervoor te zorgen dat zij met een kwalitatief product kunnen concurreren.
De investeringen worden gebruikt om boeren te voorzien van betere apparatuur. Doordat ze hiermee betere kwaliteit van hun koffiebonen kunnen waarborgen zijn ze ook in de positie om hogere prijzen te vragen op de markt. Boeren kunnen op deze manier winst maken en daarmee op termijn de investeringen afbetalen. Coöperaties zorgen ervoor dat boeren zich op deze manier kunnen ontwikkelen en daarmee hun belangrijkste exportproduct kunnen innoveren.
Voor de natuur
In Guatemala wordt er ook vanuit veel boeren en coöperaties gedacht aan het bijdragen aan een beter ecosysteem. Door middel van trainingen, investering en intercropping is het doel om op een zo efficiënt mogelijke manier hun gewassen te verbouwen.
Trainingen dragen bij aan beter gebruik van water en leert boeren hoe ze afval tot compost kunnen omzetten die dient voor de voeding van de grond. Ze leren grond te benutten en ervoor te zorgen dat ze kunnen blijven verbouwen zonder dat de grond tot uitputting komt.
Investeringen ondersteunen boeren om zuiniger tewerk te kunnen gaan. Irrigratiesystemen en machines maken het mogelijk om goed te verbouwen en het grote gewassen op het juiste moment te oogsten. Zo maken ze het mogelijk dat wij beschikken over de beste kwaliteit koffie.
Onze leverancier Sucafina leert ook de boeren om zich bezig te houden met intercropping. Dit houdt in dat boeren tussen hun gewassen door andere goederen verbouwen. Zo kunnen ze meer winst maken en benutten ze op een maximale manier hun grond, compost en water.
Koop deze heerlijk complexe koffie uit Guatemala, een van onze favorieten die we standaard gebruiken in onze koffiebar:
https://www.localskoffie.nl/shop/guatemala-huehuetenango/