Ethiopië – Bombe Village
Afkomst: Bombe Village- Ethiopië
Producent: Daye Bensa
Proces: natural
Score: 86.25
Hoogte: 1920-2020 m.a.s.l. (hoogte boven zeeniveau)
Ethiopie- Bombe Village
Bombe is vernoemd naar de Bombe-bergen in de Sidama-regio, die ten zuiden van het Bombe-wasstation ligt.
Mensen
Daye Bensa is een koffie-exportbedrijf, opgericht in 2006 door de broers Asefa en Mulugeta Dukamo. Asefa en Mulugeta hebben veel ervaring en zijn begonnen als koffieleveranciers in het Sidama-gebied. De kinderen van de familie, Kenean en Eliyas, kwamen later ook bij het bedrijf toen Daye Bensa begon te groeien.
Het bedrijf is verder gegroeid en wordt nog steeds geleid door Kenean en Eliyas. Waarbij Kenean (geschoold in de VS) zich richt op de handel en financiën en Eliyas zich richt op de kwaliteit.
Wasstations:
Het bedrijf werkt samen met verschillende gemeenschappen van telers van wie ze kersen ontvangen. Daye Bensa werkt met meerdere wasstations in het Sidama Bensa-gebied. In 2021 heeft onze groene bonen leverancier uit Nederland, the Coffee quest een expeditie ondernomen om meerdere wasstations te ontdekken. En dat is gelukt! Ze hebben Hasmasho, station Segera en Gatta farm.
De boerderij verbouwt en verwerkt actief koffiepartijen. Dit geldt ook voor kersen die worden geleverd door geregistreerde out-teler-boeren uit aangrenzende dorpen.
Cup of Excellence
In 2020 won Daye Bensa de 7e plaats in de Cup of Excellence met hun Assefa Dukamo Natural, geteeld op de Gatta-boerderij en verwerkt in het station van Shantawene. In 2021 deed Assefa Dukamo van Daye Bensa mee met een gewassen Hamasho-koffie en bereikte de 8e plaats op de ranglijst.
Product
Bombe-kersen worden verwerkt in het Bombe Abore-wasstation naast de Bonora-rivier, die stroomopwaarts samenkomt met de Gatta-rivier. Het station is een van de locaties van waaruit Daye Bensa kennis verspreidt over het verbeteren van verwerkingstechnieken gericht op kwaliteit.
De hier geleverde kers groeit tussen 1920 en 2020 meter boven zeeniveau. De bonen zijn erg dicht en er groeien veel kleinere koffiebonen. Dat wijst op een langzame rijping op grotere hoogten.
De lot die wij gekocht hebben is een Natural Bombe. De bonen zijn goed geselecteerd en wordt gemaakt van rijpe kersen. Deze worden bij ontvangst eerst gedoopt om de lagere kwaliteit eruit te halen en vervolgens 14 tot 18 dagen op Afrikaanse bedden gedroogd.
Prijs
Ethiopische boeren leveren dagelijks kersen aan lokale wasstations. De stations fungeren als verzamelpunt en zullen daarom geografisch gericht zijn op boeren.
Ethiopië heeft veel onderbelichte koffieregio’s, waar koffie nog voor meer ontwikkeling kan zorgen, bijvoorbeeld Limu en Guji. We zien veel beweging en lokale investeringen om de productie en verwerking van koffie te verhogen en er vinden nieuwe initiatieven plaats, mede door de lagere relatieve kersenprijs.
The Coffee quest blijft het prijselement onderzoeken bij de Ethiopische exportpartners zodat ze een zo goed mogelijk inzicht krijgen in de realiteit van de Ethiopische koffiehandel.
Planeet
The Coffee Quest is blij te zien dat Daye Bensa kersen ontvangt van telers die standaard grotendeels biologisch zijn. Het gebrek aan toegang tot hulpbronnen in de afgelopen decennia heeft het gebruik en de toepassing van kunstmest beperkt. Ter vergelijking: in verschillende Latijns-Amerikaanse landen zijn er boeren die besluiten over te stappen van conventionele naar biologisch gecertificeerde productie om toegang te krijgen tot een hogere prijs.
In 2020 ontving Daye Bensa de biologische certificering om volledig biologische gewassen te exporteren. The Coffee Quest volgt deze ontwikkeling op de voet!
Andere certificeringen van Daye Bensa zijn: UTZ & RainForest Alliance