Colombia Aipecito
Afkomst: Aipecito, Huila, Medellin Mill
Was station: Santa Maria
Proces: gewassen
Score: 83.88
Hoogte: 1750-1900 m.a.s.l. (hoogte boven zeeniveau)
In Zuid-Amerika zijn de klimaten erg gunstig voor het verbouwen van koffiebonen, en dat is ook bij Colombia terug te zien. Vanuit de top 3 exporteren ze meer dan 800.000 ton koffiebonen per jaar, waarvan bijna alle oogst bestaat uit Arabica bonen. De reden dat ze grote hoeveelheden koffie kunnen verbouwen komt door de verschillende klimaten die het land heeft. Hierdoor kunnen ze het hele jaar door oogsten, terwijl dat in andere landen voornamelijk een aantal maanden per jaar kan. Toch heeft de bevolking niet altijd deze luxe gehad.
De mensen
In Colombia heeft de bevolking voor een lange tijd onder druk gestaan door de guerrillastrijders die voor veel conflicten zorgden. Pas in 2012 heeft er een vredesonderhandeling plaatsgevonden die het voor de bevolking mogelijk maakte om meer contacten te leggen met de buitenwereld. De handel in koffiebonen is vanaf daar hard gestegen tot een van de grootste producenten die het tot op de dag van vandaag is.
De koffie komt van een groep van 50 koffieboeren die het idee hadden om biologische koffie te verbouwen. Inmiddels hebben 46 boeren deze certificaat binnen gehaald voor het produceren van biologische koffie. De overige 4 boeren zijn ook in transitie voor dit certificaat. Dat betekend dat dit de enige biologische gecertificeerde koffie is in ons assortiment!
Voor de bevolking
Het land heeft een hele lastige tijd ondervonden, wat het voor de bevolking zwaar heeft gemaakt op dit terug op te bouwen. Vanaf 2018 is the Coffee Quest zich gaan inzetten voor het volk die werkzaam is in de koffie industrie. Door ons in te zetten voor de verkoop van Colombiaanse koffiebonen helpen wij om deze koffieboeren te ondersteunen en ze een vast inkomen te garanderen.
De meerwaarde die the Coffee Quest levert aan de boeren komt door het opzetten van een koopstation. Hiermee proberen ze de toegang voor boeren tot de markt van specialty coffee te vereenvoudigen. Daarnaast helpen ze, door middel van het toevoegen van een educatiesysteem en een koffie laboratorium, om kwaliteit te kunnen garanderen aan de consument. In het lab vinden cupping testen plaats waarmee ze kwaliteit van koffie testen om ervoor te zorgen dat zij alleen de beste koffie exporteren. Door hiernaast boeren op te leiden over manieren om deze kwaliteit te waarborgen, kunnen wij met een gerust hart onze klanten garanderen dat wij bonen van hoge kwaliteit leveren.
Voor de natuur
Het koopstation wat is opgezet heeft natuurlijk ook toegevoegde waarde voor het ecosysteem. De ontmoetingsplaats voor boeren zorgt ervoor dat ze collectief koffiebonen kunnen verkopen en er geen oogst verloren gaat. Ook kunnen alle aangesloten boeren gebruik maken van het educatiesysteem waardoor zij hun kosten en uitstoot kunnen verminderen. Zo is het voor boeren goedkoper om een goede oogst te realiseren en dragen ze ook bij aan een vermindering van uitlaatgassen.
Koop deze mooie micro lot koffiebonen en ondersteun deze gemeenschap:
https://www.localskoffie.nl/shop/colombia-aipecito/